Tiedotteet 2018

Elokuun vesitilanne (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli 1-3 astetta tavanomaista lämpimämpi lähes koko Suomessa. Suurin lämpötilapoikkeama oli maan itäosassa, jossa vastaavanlainen elokuu toistuu keskimäärin kerran 10-30 vuodessa.
Pohjois-Karjalassa kuukausi oli reilut kaksi astetta normaalia lämpimämpi. Esim. Joensuussa keskilämpötila oli 16,8 °C ja Valtimon kirkonkylässä 16 °C, kun se keskimäärin on Joensuussa 14,5 °C ja Valtimolla 13,7 °C.

Elokuun sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalassa 75-102 mm:iin. Sademäärissä oli suuria aluekohtaisia eroja. Eniten satoi Koitajoen valuma-alueella 102 mm ja vähiten Höytiäisen valuma-alueella 75 mm. Elokuun tavanomainen sademäärä Pohjois-Karjalassa on 81 mm.

Järvien vedenkorkeudet olivat elokuun lopussa yleisesti 4-28 cm tavanomaista alempana.  Pielisen vedenkorkeus oli 21 cm, Ruunaan 28 cm ja Viinijärven 4 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Poikkeuksena Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus, joka oli elokuun viimeisenä päivänä Arvinsalmen asteikolla mitattuna 9 cm keskimääräistä korkeammalla. Kajoonjärven vedenkorkeus vastaa ajankohdan keskiarvoa.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus laskee Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan 20-25 cm lokakuun loppuun mennessä. Tuolloin Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on 0-20 cm ajankohdan keskitasoa alempana.
Pielisen vedenkorkeuden ennustetaan laskevan 5-10 cm syyskuun loppuun mennessä.

Jokien virtaamat olivat elokuussa tavanomaista pienempiä. Pielisjoen elokuun keskivirtaama oli 14 % normaalia pienempi. Lieksanjoessa vettä virtasi elokuussa kolmanneksen tavanomaista vähemmän. Koitajoen virtaama oli vain kolmannes normaalista määrästä. 

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla, Ilomantsin Kuuksenvaarassa sekä Nurmeksen Juutilankankaalla pohjavedenkorkeus oli 5-15 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kontiolahden Jakokosken mittauspisteessä pohjavesi oli vastaavasti 30 cm keskiarvoa alempana.

Vedet jäähtyivät ajankohdalle tyypilliseen tapaan elokuun puoliväliin saakka, mutta tämän jälkeen ajankohtaan nähden lämmin sää on pitänyt myös veden lämpötilat tavanomaista korkeampina. Elokuun päättyessä pintaveden lämpötila oli Pielisjoella Joensuun kanavassa 17,2 °C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 17,3 °C. Tämän päivän lukemat ovat vastaavasti Pielisjoella ja Pielisellä 17,4 °C. Pielisjoen pintavesi on 3,2 °C ja Pielisen 3,3 ℃ tavanomaista lämpimämpää.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty