Tiedotteet 2018

Kesän ensimmäinen sinilevähavainto tehty Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannassa mukana olevassa Rymättylän Kirkkojärvessä on tehty kesän 2018 ensimmäinen levähavainto. Sinilevän määrä on kuitenkin toistaiseksi vähäinen. Muilta vakiohavaintopaikoilta ei ole vielä tehty havaintoja sinilevästä, eikä ELY-keskukseen myöskään ole ilmoitettu muista levähavainnoista alueella. Viime viikon viileä ja tuulinen sää on hillinnyt sinilevän kasvua, mutta lämpenevien säiden myötä, voi leviäkin alkaa ilmaantua. Myös vesien lämpötilat ovat jälleen nousemassa, mikä edesauttaa sinileväkukintojen muodostumista.

Siitepölykausi on vielä käynnissä, ja joidenkin kasvilajien siitepöly saattaa veden pinnalle kerääntyessään muistuttaa leväesiintymää. Esimerkiksi männyn siitepölyä voi paikoitellen esiintyä hyvinkin runsaasti. Väriltään männyn siitepöly on kellertävää tai vaalean ruskeaa, ja hajoava siitepölymassa usein haisee voimakkaasti. Siitepöly muodostaa veden pinnalle laskeutuessaan sinileväesiintymän kaltaisia raitoja ja kasautumia. Se eroaa kuitenkin sinilevästä koostumuksensa puolesta, sillä se ei hajoa samalla tavalla pieniksi hippusiksi kuin sinilevä sitä koskettaessa.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879


Päivitetty