Tiedotteet 2018

Levätilanne Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella jatkuu rauhallisena (Pohjalaismaakunnat)

Rauhallinen levätilanne jatkuu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella. Tällä viikolla on hieman sinilevää havaittu Pietarsaaren edustalla olevalla vakituisella leväseurantapaikalla. Pohjalaismaakuntien muilla vakituisilla leväseurantapaikoilla ei ole havaittu sinilevää. Kansalaishavaintoja pienistä leväkukinnoista on ilmoitettu Lappajärven ja Ähtärinjärven alueilta. Sinileväkukintoja saattaa esiintyä myös muilla alueilla kuin raportoiduilla. Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti riippuen sääolosuhteista. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisellä ajankohdalla.

Pintaveden lämpötila on 17 °C Lappajärvellä. Hinjärvellä pintaveden lämpötila on 17,7 °C. Kokkolan edustan merialueella pintaveden lämpötila on 14,2 °C.

Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa ravinteita sekä valoa, ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Lämmin, aurinkoinen ja tyyni ilma suosii sinilevää, jolloin sinilevät voivat muodostaa kukintoja. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina vedenpinnassa. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Osa sinilevistä kykenee tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä, eikä etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vastaanottaa kansalaisten levähavainnot Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnot voidaan ilmoittaa leväpuhelimeen puh. 0295 027 990. Omia levähavaintoja voidaan myös tallentaa Järvi-Meriwikiin www.jarviwiki.fi.

Lisätietoja:


Päivitetty