Tiedotteet 2018

Pirkanmaalla useita sinilevähavaintoja (Pirkanmaa)

Lämmin ja vähätuulinen sää on lisännyt sinilevien määrää Pirkanmaan järvillä. Viikolla 36 runsaasti sinilevää havaittiin seitsemällä havaintopaikalla: Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa, Nokialla Lehtiniemessä, Maatialanlahdella ja Halkoniemen uimarannassa, Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa, Tampereella Pyynikin uimarannassa sekä Sastamalan Houhajärvessä.

Vähän sinilevää havaittiin yhdeksällä havaintopaikalla: Nokialla Tottijärvessä ja Vihnusjärvessä, Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa ja Lempoisten uimalassa, Tampereella Näsijärven Rauhaniemen uimarannassa ja Pyhäjärven Rantaperkiön uimarannassa, Kangasalan Kirkkojärvessä, Hämeenkyrön Järvenkylänjärvessä sekä Sastamalan Liekovedessä.

Lisäksi yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Lempäälän Mäyhäjärvestä, Vanajaveden Kuhanselältä, Juupajoen Ylimmäisestä Savijärvestä, Sastamalan Ylistenjärvestä, Längelmäveden Koljonselältä ja Kulovedeltä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden erittäin runsaasti (www.jarviwiki.fi/wiki).

Järvivesi keskimääräistä lämpimämpää

5.9. pintaveden lämpötila oli Längelmäveden Kaivannossa 17,7 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta +1,5 °C) ja Näsijärven Kyrönlahdessa 18,6 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta +3,2 °C). Pintavesien lämpötilat ovat pitkän ajan keskiarvoja korkeammalla koko maassa.

Pintaveden lämpötilaa mitataan vain avovesikaudella. Pintaveden lämpötila mitataan perinteisesti aamuisin klo 8 vedenkorkeusasteikkopaikkojen rannan läheisyydestä 20 cm pinnasta alaspäin. Lämpötilat edustavat kyseistä paikkaa ja ovat siten ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Pääosa asemista on automaattisia. Pintaveden lämpötiloja on tallennettu lisäksi myös Järviwikiin.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

 


Päivitetty