Tiedotteet 2018

Sinilevähavaintoja usealla järvellä Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Viikolla 24 havaittiin vähän sinilevää Virtain Vähä Valkeajärvellä, Sastamalan Houhajärvessä, Pirkkalan Vähäjärvessä sekä kolmessa eri paikassa Pyhäjärvessä; Mäyriänrannassa Lempäälässä, Nokialla Halkoniemen uimarannassa ja Maatialanlahdella. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän.

Viikon sisällä on yleisöhavaintoja levistä tullut mm. Längelmäveden Ponsanselältä (Kangasala), Mäyhäjärvestä (Lempäälä), Ylistenjärvestä (Sastamala), Pyhäjärven Sorvanselän Ojalanlahdelta (Pirkkala), Liukuslahden uimarannalta (Nokia) ja Saviselältä (Nokia).

Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Lämmin ja tyyni sää mahdollistaa laajojen sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Tampereen uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Uimarannoilla käydään tarkistamassa tilanne kerran viikossa ja uimapaikoilla kerran kahdessa viikossa, yleensä maanantaisin. Lisäksi uimarantojen ja uimapaikkojen rantasiistijät sekä Pyynikin uimarannan hengenpelastajat päivittävät leväpalvelua. Havaintoja tulee myös yksityisiltä henkilöiltä.

Jos rannalla havaitaan sinilevää, rannan sijaintipallukka kartalla on keltainen (vähän levää) tai punainen (paljon levää). Jos levää ei havaittu, pallukan väri on vihreä. Myös rannalle laitetaan aina varoituskyltti, jos levää on havaittu.

Viikolla 24 levää oli havaittu ainoastaan Peltolammin uimarannalla.

Lisätietoja:

Levätilanne Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella (www.jarviwiki.fi)

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty