Tiedotteet 2018

Sinilevät runsastuneet Hämeessä (Häme)

Hämeen alueen kahdella valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla on tällä viikolla havaittu seurannan ensimmäiset runsaat sinileväesiintymät. Havainnot tehtiin Kymijärven Kariston uimarannalla, jossa sinilevää oli runsaasti ja Mallusjärven uimarannalta, jossa sinilevää oli erittäin runsaasti. Lisäksi vähäisempiä esiintymiä on tällä viikolla havaittu Päijänteellä, Vesijärven ja Alasenjärven havaintopaikoilla.

Yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on tullut vain muutamia leväseurannan alettua. Levätilannetta voi seurata verkkopalvelu Järviwikistä.

Levätilanteet voivat muuttua nopeasti

Kukintojen runsastuminen on tavallista tähän aikaan vuodesta. Alkukesällä syvemmällä vedessä kasvaneet sinilevät saavuttavat vanhenemisen vaiheen, jolloin niiden syvyyden säätelykyky eli keijunta lakkaa. Tuulettomina päivinä sinilevät nousevat tämän seurauksena pintaan laajalta alueelta. Ne voivat muodostaa massaesiintymiä kertyessään yhteen ja kulkeutua lopulta rannoille.

Yhdellä havaintopaikalla todettu tilanne ei välttämättä kuvaa koko järven tilaa. Levätilanne voi olla hyvin erilainen järven eri osissa sekä muuttua nopeasti suuntaan tai toiseen sääolojen vaihdellessa.

Sinilevistä noin puolet on todettu myrkyllisiksi ja siksi niiden runsaampiin esiintymiin tuleekin suhtautua varauksella. Myrkyllisyys on varmennettavissa vain laboratoriotesteillä.  Runsaiden kukintojen aikaan veden käyttöä on syytä rajoittaa ja toimia varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Lapset ja kotieläimet on syytä pitää rannalta, jossa sinilevää on havaittu ja varmistaa, että rannanvettä ei juoda. Lisäksi sinileväpitoista vettä ei suositella käytettäväksi talous-, kastelu- tai löylyvetenä.

 

Lisätietoja:

Harjoittelija Taru Poutiainen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 192, taru.poutiainen(at)ely-keskus.fi

Levätilannetta voi seurata Järviwikistä osoitteessa:

Omia havaintoja voi kirjata havaintolähetin kautta osoitteessa:

Näin tunnistat sinilevän:

Tiedotus:

Viestintäasiantuntija Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh.0295 025 176


Päivitetty